2020. július 16., csütörtök

Life is like riding a bicycle: to keep your balance you must keep moving

Elvileg mostantól indul Magyarországon a kerékpározás éve. (Legalábbis azt ígérik.)

Én első körben a közterületi kerékpártárolókkal kezdeném. Otthon a biciklimet nem tudtam normálisan tárolni, nagyon pici lakásom van és a konyha/előszoba plafonjára rögzített kampókon lóg, ahonnan leszedni és felrakni, plusz a gangon és a lépcsőházban le- és felcipelni sokszor több idő, mint mga az utazás. További nehézség, hogy Budapesten lényegében bárhova megy az ember, nem fog találni megfelelő helyet ahol leparkolhatja és lerögzítheti, vagy ha mégis van ilyen hely, akkor nem lehet biztos benne, hogy ott találja, miután végzett a dolgával, és mondjuk hazatekerne. 

Arra, hogy ennek a procedúrának és a járulékos szorongásnak a hiánya milyen életminőségbeli változást okoz, a hollandiai rutinszerű, mindennapi biciklihasználat világított rá. 

A ház előtti biciklitárolóban tartott és mindössze egy kerékzárral biztosított (5 másodperc kinyitni, nem leszek koszos közben, nem kell egy hatalmas nehéz lakatot vagy láncot cipelnem stb.) biciklimre csak felpattanok, a célhelytől maximum ötven méteres körzetben található bicikliparkolóban leállítom, és kész. 
Az csak extra, hogy az autósok maximálisan tiszteletben tartanak és mindenhova vezet széles és kényelmes bicikliút - egy csomó hely van, ahova ezerszer bonyolultabb kocsival eljutni, mint biciklivel.    
Gyors, kényelmes, biztonságos. 

Szerintem az első lépés, hogy legyen hol tárolni, ne kelljen a lakásokba felcipelni. 

Persze, ha nem a saját biciklijét szeretné valaki használni, akkor a bubi megoldás lehet - akkor mondjuk nem izgat, hogy ellopják-e -, bár én nem bánnám a sajátomat. 

Kicsit hosszúnak tűnik nekem még ez az út, de szívesen veszek részt az építésében. 


File:Molen De Valk (Leiden) with bikes.JPG - Wikimedia Commons

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése