2020. április 27., hétfő

Fijne Koningsdag



2014 óta április 27-én ünneplik a király, Willem-Alexander születésnapját. 1885 óta számos időpontja és neve volt az ünnepnek, attól függően hogy éppen herceget, hercegnőt, királyt vagy királynőt ünnepeltek a hollandok, és értelemszerűen a születésnapjuk is az év különböző napjaira esett.

Eleve különösen ironikus Európa legsűrűbben lakott országában tölteni a social distancing  hónapjait, nagyjából csak annyit érzek belőle, hogy ha túl sokáig futok vagy biciklizek kifele egy településről, akkor jó eséllyel már egy másikba tartok befele, de embertömegek nélkül azért nem ugyanaz.

Ez a nap pedig a közös ünneplésről, felvonulásokról, kirakodóvásárokról és általában a közeledésről szól, amikor a király meglátogat egy várost vagy falut és megismerkedik a helyi emberekkel és szokásokkal, részt vesz a hülye feladatokban (zsákbanfutás és kéz nélküli tortaevés és társai). Meg persze mindenki narancssárgába öltözik, narancssárga süteményeket eszik és úgy általában narancssárga.

Értelemszerűen ma ez mind elmarad. A király végre otthon, nyugalomban ünneplhetné a születésnapját, de tizenhétmillió kreatív holland nem hagyhatja ezt szó nélkül!

Bárki csatlakozhat a virtuális ünnephez valamilyen produkcióval, a zenekarok és táncosok már régóta készülnek, de déltől egy új éra kezdődik, kedvenceim a

Fijne Balkoningsdag
Fijne Woningsdag


Nem érhető el leírás a fényképhez.




Én azzal ünneplem Willem-Alexandert, hogy megosztom, amit a napokban megtudtam róla. 
  • Teljesen átlagos gyerekkora volt, hagyományos osztályba járt középiskolába Hágában, szülei kifejezetten szerették volna, ha semilyen előnyt nem élvez a tanáraitól, és szerették volan, hogy ugyanúgy legyenek barátai és megtapasztalja azt, amit egy átlagos kamasznak lehetősége van
  • De azért ez nem volt olyan egyszerű. Biciklivel járt középiskolába és időnként megpróbált megszökni az őt mégis követő őröktől, így végül Welszben fejezte be a gimnáziumot. 
  • A Leideni Egyetemen tanult (ahol az édesanyja és nagymamája, a korábbi királynők is), történelmet. 
  • Ha nem lett volna trónörökös, pilóta szeretett volna lenni. Milyen szerencse, hogy amúgy van egy királyi légitársasága, és így havi kétszer repülhetett is huszonegy éven keresztül - még azután is, miután átvette a trónt. Márint személyszállító repülővel. Pilótaruhában, átlagos holland férfinak kinéző pilótaként. Állítólag néhányan a hangjáról azért felismerték.  
  • Érdeklődési területe természetesen a vízgazdálkodás, ami Hollandiában egész hasznos. 
  • Álnéven teljesítte a Elfstedentocht tour-t 1986-ban, ami egy 200 kliméteres korcsolyaverseny, és 1992-ben a New York marathont. 
  • Mielőtt király lett, tagja volt a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak is. 
  • Angolul, franciául, spanyolul és németül természtesen folyékonyan beszél. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése